En eller flera av Wikipedias användare rekommenderar denna artikel tack vare dess goda mount everest 1996 pdf. Everest markerad på gränsen av Nepal och Tibet. Himalaya och är 8 848 meter högt.

Det gjordes efter år av beräkningar baserade på observationer gjorda av Great Trigonometric Survey. Höjden 8 848 meter över havet, som oftast anges idag, kommer från en indisk undersökning 1955, vilken gjordes närmare berget än de brittiska mätningarna kring 1850, även denna med hjälp av teodoliter. Denna höjd bekräftades senare av en kinesisk undersökning 1975. I båda dessa undersökningar mätte man höjden på snöhättan, inte själva berget. De gör anspråk på att detta är den mest noggranna och precisa mätningen hittills. Denna höjd är mätt till själva bergets höjd och inte med snöhättans höjd inräknat. Snöhättans tjocklek varierar över tiden, vilket gör att dess tjocklek är omöjlig att fastställa.

I april 2010 blev Kina och Nepal överens om att berget är 8848 meter högt. Mount Everest är det berg i världen vars topp befinner sig högst över havsytan. Flera andra berg gör anspråk på att vara ett alternativ till världens högsta berg. Mauna Keas höjd är cirka 10 200 meter från den mittoceaniska bottnen och berget når 4 207 meter över havsytan. Denali i Alaska högre än Mount Everest, trots att berget inte är högre än 6 193,6 meter över havet. Denali ligger på en sluttande slätt med höjder mellan 300 och 900 meter, vilket ger en höjd över bergets fot mellan 5 300 och 5 900 meter.

Avståndet mellan Mount Everests “fot” och topp är mellan 3 650 och 4 650 meter. Chimborazo, en 6 310 meter hög inaktiv vulkan i Ecuador, har ett avstånd till jordens medelpunkt som gör Chimborazos topp till världens högst belägna plats. Detta trots att berget inte ens är högst i Anderna. Khumbu, omfattande bland annat södra sidan av Mount Everest, skapades av Erwin Schneider som en del av den internationella expeditionen till Himalaya 1955. Plattektoniken i området antas orsaka att berget växer och rör sig i riktning mot nordost.